Hanafzuan Abadi

welcome

Selamat Datang ke Teratak Hanafzuan Abadi.. Semalam Adalah Kenangan, Hari Ini Adalah Kenyataan, Esok Adalah Harapan...

Resepi Mashed Potatoes dan Gravy


Yehuu...tak de scoop i bantai bulat2kan dengan sudu..jadi jerk..

Mashed Potatoes @ Kentang Putar
Bahan-bahannya:8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.



proses melenyek kentang sampai tidak berketul

ligat melenyek kentang dengan susu segar. yeahh..


Gravy @ Sos
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung
2 cube ayam maggie
lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.
Tara..dah siap dah.. tengok tu.. Gile kentang tak?

kalau korang dah pernah cuba resepi ni..luangkan masa isi comment yer.. nak taw jugak jadi ke tidak.. :)

24 comments:

Afzuan said...

sangat sedap!! kfc pon takley lawan wooo..

Norhana said...

jom pa kite bukak KFN - Kentucky Friend Nana kat presint 14. hehe

Afzuan said...

mueheheheh jom.. i cop jadi cleaner

Nizan said...

korang nak bukak KFN tuh..aku nak jadi orang pertama yg makan kat situ..okey ka? ada beran? eh, tapi precint 14 kat maner ek???

Norhana said...

Worait!!..boleh jer.. hehe.
Presint 14 area mana eh nak bukak KFN nih... nanti aku bincang ngan asben. Ko bagi modal kekeke..

--->Presint 14 kat maidin

-HanaMichi- said...

tengs kak..sy br buat td.. :)

Meera said...

Jadi pedas giler..:( Tulaa tamak blackpepper lagi kan.... hmmm

norhana said...

HanaMichi - welcome dear.. amcam jadi tak tu. harap2 jadi lah ye..

Meera: ohh..u bubuh blackpepper banyak ye.. nanti rasa panas le dlm mulut.. takper..esok buat jgn letak banyak blackpepper ye. lebihkan lada sulah takpe..

azalia hjsalleh said...

cilok resepi nie tau ;)
try buat dh ritu
tp colour gravy tuh cm x cukup coklat plak ;(

norhana said...

azalia: thanks sudi mencuba resepi ni. :). Kalau nak kaler gravy coklat gelap kena lah masa tumis tu biar lama sket tapi jangan la sampai hangus hehe.

Anonymous said...

Sedap! Buat pertama Kali utk my doter



--m@ry--

idah pulai sebatang pontian johur said...

tahniah saya yg tak tau masak pun jadi pandai . anak anak tak sabar nak rasa apapun harap ade resepi baru lagi.

idah pulai sebatang pontian johur said...

tahniah sya yg tk pandai masak pun jadi pandai .Anak anak tk sabar nak rasa .Kalau ade resipi baru tu promot ye......

Emi Mustaqiim said...

Jadi..mmg sdapla..kfc nyer xsdap..pasni xpyh bli yg vender machine maggie lg.. =D

Azura hamzah said...

Owhhh... Camtu nk wat mashed potatoes. Sng jerrrr.... Klu mkn kt luar sy ske order mashed potatoes. Rasanyer lemak2 brkrim. Bdn pn dh naik lemak hee..hee.......he

Ila said...

Salam hana,

saya dah cuba 2 kali memang sedap, husband pun cakap best...cuma lepas saya blend gravy tu, warnanye tak selawa sebelum blend...

kene cuba lagi ni:)

tqvm:)

hanafzuan abadi said...

Salam ila.. Thankx sudi mencuba resepi ni.. If nak gravy warna lawa.. Masa tumis tu bg warna coklat2 sket..ala2 hangus..tp jgn sampai hangus lak hehe..
K selamat mencuba lagi!

anis said...

salam,nak tny klu kita xnk letak kiub maggi tu, boleh x tlg suggest utk gantikan kiub maggi?mcm stok rebusan ayam ke?agak2 leh guna x?

TQ

Anonymous said...

salam perkenalan. izin kan saya copy resepi nie ya, anak saya suka sgt mkn mash potato ni.Terimakaseh.

hanafzuan abadi said...

salam... boleh je.. mmg utk sharing :)

Anonymous said...

kak, tq sb share resepi nie.. simple and sedap.. really like it... thanks ya...

Anonymous said...

Tq sis bg resepi ni..sdp sgt..cume warne kuah je x menjadi..next time bg lame sket la tumis tu..

IbuUmaR said...

Salam..sy dah try resepi ni..mmg best..buat mkn2 kat rumah tgk org mkn tambah 2-3 kali...mmg puas hati...thanks 4 da recipe..

asma: said...

Terim kasih share resepi. akak mohon share di blog akak..ishahbakery.blogspot. terima kasih

Post a Comment

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...