Hanafzuan Abadi

welcome

Selamat Datang ke Teratak Hanafzuan Abadi.. Semalam Adalah Kenangan, Hari Ini Adalah Kenyataan, Esok Adalah Harapan...

Resepi Kek Karamel Pelangi


Tetiba nafsu untuk membuat kek dan kuih yang comel2 menjadi-jadi.. Sejak aku jadi follower FB 'Kongsi Resepi' nafsu mahu mencuba mula menggila.. miahahaha.. Hasilnya 2 resepi telah aku cuba.
Bawah ni adalah kek karamel...dipersilakan untuk menyalin resepi kalau anda berminat! :)

KEK KARAMEL PELANGI IMPIANKU
Percubaan yang pertama... warna tak terang...
Percubaan kedua..walla.. menjadi kombinasi warnanya kali ini.. miahahaha (gelak puas)

Bahan-bahan
Loyang saiz 7x7

(A) - Bahagian Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.


(B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor

1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)


(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk (kita guna minyak mazola)


(D) - Cara Buat Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh...hehe..
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...




15 comments:

Hanya coretan dan luahan... said...

best.....nak wat gak arini

Norhana said...

wahh...selamat mencuba!! buat cantik2 ok.

Anonymous said...

Saya pernah juga buat nasib baik menjadi saya letak perasa yam & durian sedap..ni bila nmpk la mcm nak buat lg..hehehe..cantik pelangi u buat..:)

Fiizya Aurora said...

best ye...mudah tak buat kek ni??

norhana said...

fiizya: mudah juga.. :)

ct said...

MACAM MANA CARA NAK BAKAR DGN CARA DOUBLE BOILLING TU, TAK KELUAR KE AIR TU DAN KENA KAT OVEN? MAAF SAYA BARU NAK KENAL MASAK2 KEK NE..

norhana said...

CT:
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=263057&extra=page%3D1&page=5
bukak la link atas ni. kat situ ada gambar cara nak double boiling. kat sini sy susah nak ajar kalau tulis aja. kredit to cari.com forum :)

ct said...

WA, RASA NAK BUAT DAH NE, KEKAWAN PUN SANGAT BERMINAT.

maNis said...

Assalamualaikum Tuan Rumah, mohon follow your blog ya. Petang tadi tenguk TV3 kek karamel nih. Nih yg berusaha cari & jumpa kat sini. Mohon follow ya....

norhana said...

Waalaikumsalam... manis...

Thanks follow hanafzuan yer...

azariah said...

ello, mak saya dah buat kek in 3 kali....
sedap..... pi karamelnya x jadi(cair)
apa masalhanya???
tlg britau.....
tq..

sue said...

nak tanyer..bakar cara double boiler tu cam ner..

annaliazakariah said...

tq, nak minta kebenaran nak try, nak print, nak simpan sebagai koleksi ...... harap bole ye

Mya Home Made Cookies said...

nak tanya karemel tu kena masak dulu ke sebelum bakar bahan keke tu pula.....conpius le pulak....

Dhaniya ShahNiza said...

Tuan rumah..bape lama mase utk pukul bahan D tu ye utk bg dia pekat ??

Post a Comment

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...