Hanafzuan Abadi

welcome

Selamat Datang ke Teratak Hanafzuan Abadi.. Semalam Adalah Kenangan, Hari Ini Adalah Kenyataan, Esok Adalah Harapan...

Resepi Apam Mekar Dipetang Hari..


Minggu lepas hari sabtu aku try buat apam lagi. Kali ni namanya apam mekar hehe. Bahan2 lebih kurang sama cuma tambah ais krim soda (air berkabonat). Pasal ais krim soda jugaklah apam tu merekah kot.

sebelum kukus..

baru keluar dari kukusan..

zoom dekat sket..

dan lagi..

dan lagi.. :D

bahan-bahannya:
230gm gula castor
2biji telur suhu bilik
1 sudu teh ovelette
satu sudu besar esen vanilla
250gm tepung gandum
1 cawan ais krim soda (air gas)

cara-cara:
pukul telur, gula dan ovelette sampai kembang dan masukkan esen vanilla. pukul sampai adunan jadi warna putih dan berkrim. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit selang seli dengan ais krim soda.

bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna

kukus selama 7-10 minit.


10 comments:

Fieda said...

comey la apam mekar ni...sy ambik resepi ye nk try la buat gak...

Norhana said...

fieda: memang comeyy.. silalah try :)

Fieda said...

terima kasih hana...awak dh follow sya...sy ni bru je berjinak jinak ngan blog...budak bru belajar la katakan....:)

Norhana said...

jgn lupa follow blog i juga :D

norishaqisya said...

selalu juga buat apam mekar ni.tapi kadang jadi,kadang langsung tak mekar and bantat.tak faham...tak faham...

norishaqisya.blogspot.com said...

selalu juga buat apam mekar ni tapi kadang2 tak jadi.bantat.kenape ya.

norhana said...

norishaqisha : apam mekar ni memang rumit sket membuatnya..masa kukus biar api kukus tu besar..pastu air pon kena jaga..selalu kena tambah. dah betul2 air menggelegak baru leh kukus. sy pun masa mula2 buat mekar dia kurang jadi..pastu bila dah tahu kenapa baru la jadi. Jgn putus asa ok.

Anonymous said...

salam tuan rumah...saya br pas buat apam mekar, tapi tak jadi. langsung tak naik n mengecut..adoii sgt kecewa. dah ikut cara2 mcm dlm ni...tapi...huwaaaa.....

Shabby said...

comelnye apam..hehe... nti nk try buat..
Rasaye klu nak kasi merekah kena kukus ngan api besar kan? Kalau salah minta betulkan. hihi.. :)

Anonymous said...

apam mekar sy xpenah buat lg.. apam palkadot penah la.. tu pn sgt2 la remeh..

Post a Comment

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...