Hanafzuan Abadi

welcome

Selamat Datang ke Teratak Hanafzuan Abadi.. Semalam Adalah Kenangan, Hari Ini Adalah Kenyataan, Esok Adalah Harapan...

Resepi Ais Krim Pelangi Paddle Pop!




Assalamualaikum...

Dah lama tul mengidamkan buat ais krim sendiri.. Barulah malam ni tercapai hajat. Haaa..terus buat 2 perisa.. Satu perisa jagung satu lagu perisa coklat. Penuh fridge!.. Puassss tul hati..kikikiki.. Apapun resepi ni diambil dari rakan baru sy di FB!.. thanks aznie rozima! sudi kongsi resepi ngan sy. Banyakkkkk resepi best2 dia.. tak sabar nak cuba yang lain.

ais krim pelangi perisa jagung...
masa belum keras..mcm ni lah rupanya..
comot sket heheheh...tangan tak bedung..
tekstur dia halus..nyummyyy..
hasilnyaa...waahhhh..sedapnyaa..tak sangka bahan2 tak banyak tapi dpt hasilkan aiskrim sedap camni :) saya amat puas hati... gud byee ais krim walls..gud bye ais krim belii...

Ais krim pelangi

Bahan-bahannya:
1 biji telur
2 sudu besar overlatte
1 tin susu pekat (sy guna F&N - 505 gram)
setengah tin susu segar (sy guna susu dutch lady)
1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa pilihan (jika mahu..kalau tak nak pun tak pe.. sy tadi letak perisa jagung)
beberapa titik pewarna pilihan (sy guna star brand)

Cara-caranya:
1) masukkan semua bahan tadi dlm mangkuk dan pukul dengan mixer hingga naik dan kembang dan pekat.

2)kemudian bahagikan kepada beberapa warna pilihan.

3) mula melapis adunan . buatlah macam kek karamel tu.

4) masuk dlm peti ais dan sedia dimakan setelah ia mengeras.

begini rupanya setelah adunan kembang
warnakan mengikut warna pilihan hati.. abaikan comot2 tu yer.. buat nak hampir maghrib tadi..so tergesa2 dan agak rakus nak tengok hasil bila dah mengeras.. hehe
sebenarnya nak warnakan dengan warna kuning coz perisa jagung kan... tapi warna kuning takde..so letak je warna yang ada... takpe 1st trial.. tak kisahlah.. janji dapat makan!!.. :)
so dalam adunan tadi dapatlah 2 mangkuk besar dan 1 mangkuk kecil aiskrim.. haaa...makan jgn tak makan!

10 comments:

Anonymous said...

kak...sedapnye...pnah try tp xjadi...xnk keras...akk mix bpe lme ye...gune blend boleh x?

Cahaya hidup said...

nak try la buat..satu hari nnt...terus nak follow u...eke2...jgn lupa letak google button kat blog you ok :)

norhana said...

cahaya hidup... google button tu untuk apa yer..

nadya solahuddin- "mengukir rasa hati disini" said...

akkk..best...saya dah buat tadi.. n share ngan kengkawan..nak tgk esok jadi macamne :)

irdazura said...

sedapnyer......

Noor Bazli said...

salam,
setengah tin susu segar dutch lady tu banyak mane ek kak? klu sekotak kecik boleh tak?

Anonymous said...

Dah buat sedap sangat...tkasih kerna berkongsi resepi anda...

azura maidin said...

http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/
sedapnya..nk cuba esk..risau pulak klu xjadi..

Anonymous said...

kak nk tnye perisa 2 yg mcm mne ye,asen ke ape ek?pewarna plak gune inci ke..

SitiNurshida Harun said...

Sedapnya

Post a Comment

Nak beri komen?? Dinasihatkan beri komen secara berhemah, membina dan positif. Jauhkan dari unsur-unsur provokasi. Terima Kasih dan harap maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...